Őrhelyemre állok! – Diplomaosztó ünnepség és segédlelkészek kibocsátása Komáromban

2023. szeptember 26., címkék:

A korábbi évektől eltérően az idén nem június végén, hanem szeptember 24-én tartotta meg a Református Teológiai Kar a 2022/23-as akadémiai évének zárását. A komáromi református templomban tizennégyen vették át a tanulmányuk befejezését igazoló diplomájukat, valamint letették esküjüket a tanulmányaikat kezdő elsőéves hallgatók. Az ünnepség keretében két végzős teológust segédlelkészi szolgálatra bocsátottak ki.

Több, mint szép volt a Zempléni Református Egyházmegye családi délutánja

2023. szeptember 22., címkék:

„Bár azt mondják, az a szép, akinek a szeme kék, de mondd csak, hogy mit ér vele, ha a szíve meg fekete” – énekelte Pintér Béla szeptember 17-én, vasárnap, a Zempléni Egyházmegyei Napon Borsiban, az esti koncerten.

A Világosság református egyházi műsor 2023. szeptember 24-ei ajánlata

2023. szeptember 22., címkék:

A Pátria rádióban a 7.05-kor kezdődő műsor témái: A hamis esküvés, az igen legyen igen, a nem pedig nem, házasságkötés református rendtartás szerint, emlékezés a teológiai professzor édesapára, Csémy Lajosra.

„A múltból építkező jelen a teológiában”

2023. szeptember 19., címkék:

2023. szeptember 13-kán és 14-kén került sor Komáromban a Selye János Egyetem XV. Nemzetközi Tudományos Konferenciájára. A teológiai szekció előadói az „A múltból építkező jelen a teológiában” című témakörhöz kapcsolódó kutatásaik eredményeit mutatták be. Az alábbiakban az elhangzott előadásokról a teljesség igénye nélkül számolunk be.

Egyházmegyei Családi Nap Deákin

2023. szeptember 15., címkék:

Miután a Reformáció 500. évfordulója alkalmából legelőször 2017-ben Komáromban, majd Negyeden és Ekelen került sor a Komáromi Református Egyházmegye családi napjára, a negyediknek a házigazdája 2023. szeptember 9-én a Deáki Református Egyházközség volt.

Bibliai keretű élménypedagógiai képzésnek adott otthont Somorja

2023. szeptember 14., címkék:

Augusztus utolsó napjaiban bibliai-élménypedagógiai képzést tartottak a somorjai Kiskakas református óvodában. Az első alkalommal megtartott három napos szakmai rendezvényen a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház területén működő óvodák közül heten képviselték magukat huszonhét résztvevővel.

Szenvedéseken át az isteni szeretetig

2023. szeptember 14., címkék:

Szeptember 15-én, pénteken, 8.05 órai kezdettel Szenvedéseken át az isteni szeretetig címmel különműsort sugároz a Pátria rádió, amelyben Györky Szilvia alsómihalyi lelkipásztor vall a rákkal való küzdelmeiről, az élet apró örömeiről és az emberek által közvetített isteni csodákról, valamint a betegségéhez kapcsolódó emberi hozzáállásról.

A Világosság református egyházi műsor 2023. szeptember 10-ei ajánlata

2023. szeptember 07., címkék:

A Pátria rádióban a 7.05-kor kezdődő műsor témái: Ne ölj!, Csémy Lajos emlékkonferencia volt Prágában, mi volt az oka annak, hogy létrejötte után, 1923-ban a csehszlovák állam nem ismerte el a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház jogelődjét.

Ismét elérhető lesz a Pető-módszer Kassán

2023. szeptember 06., címkék:

A Pető Intézet (Semmelweis Egyetem Pető András Kar) munkatársai 2023. szeptember 18. és 29. között Kassán konduktív pedagógiai fejlesztést és rehabilitációt folytatnak a mozgássérült gyermekek és felnőttek számára Kassán, a Magyar Református Központban, Miklósbörtön utca 3 (Pri Miklusovej vaznici 3).

Központban a család - Egyházmegyei családi nap

2023. szeptember 05., címkék:

Augusztus 29-én Alistálon szervezte meg egyházmegyei családi napját a Pozsonyi Református Egyházmegye. Az időjárás felborította a szervezők elképzeléseit, de a házi­gazdával közösen az eredetileg eltervezett helyszíneket módosították, s így zökkenőmentesen tartatott meg a rendezvény.

A Kálvinista Szemle szeptemberi számából

2023. szeptember 05., címkék:

Szeptemberi számunk központi témája a háború, mely végigkíséri az emberiség történelmét. Hogyan állunk mi, keresztyének a háború tényéhez?

A Világosság református egyházi műsor 2023. augusztus 27-ei ajánlata

2023. augusztus 24., címkék:

A Pátria rádióban a 7.05-kor kezdődő műsor témái: sóvá és világossággá lenni, bibliai napközi tábor Martoson, miért csak 1923-ban ülésezett egyházunk jogelődjének alkotmányozó zsinata?

A hobbim, de szolgálati eszköz is a motorom

2023. augusztus 19., címkék:

Varga Zoltán szádalmási lelkipásztor, aki jelenleg gondozza a barkai és lucskai gyülekezeteket is, nyolc évvel ezelőtt kezdett el motorozni. Először csak kedvtelésből, majd később a szolgálati útjaira is azzal indult el. Volt időszak, amikor mások is csatlakoztak hozzá. Vallja, a motorozás szabadságot ad, de ugyanakkor veszélyes is.

A szeretet épít

2023. augusztus 15., címkék:

Rácz Elemér negyvenhárom éves lelkészi szolgálat után vonult véglegesen nyugdíjba két évvel ezelőtt, 2021-ben. Jövőbeli hivatását gyermek- és ifjúsági éveinek megtapasztalásai alapozták meg édesapja szolgálati helyein, Sókszelőcén és Madaron. Megválasztott lelkipásztorként tizenöt éven keresztül gondozta a kisújfalui, huszonnyolc évig pedig a marcelházai gyülekezetet. Felújított és újat épített, összefogta a közösségeket. Mindezekben mellette állt szolgatársa, a szintén lelkész felesége, Ráczné Édes Jolán.

A Világosság református egyházi műsor 2023. augusztus 13-ai ajánlata

2023. augusztus 11., címkék:

A Pátria rádióban a 7.05-kor kezdődő műsor témái: Kik a boldogok?, Jézus csodatételei - bibliai-kézműves napközis tábor volt Dunaszerdahelyen, 100 éves a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház – mik voltak az előzmények?

„Az ÚR erőt ad népének, az ÚR megáldja népét békességgel.” Zsolt 29,11

2023. augusztus 04., címkék:

Az elmúlt három év mindannyiunk számára megterhelő időszak volt. Ezt nem csak a személyes életünkről mondhatjuk el, de a közösségeinkről is. Ahogy az ige mondja, a Mindenható erőt és békességet ad annak, aki benne hisz, és a nehézségek idején rátámaszkodik. Valahogy így tehetett a kiskövesdi gyülekezet is, akik az Úr áldásával hosszú évek kihagyásával újból Vakációs Bibliahetet tartott a gyermekei számára.

Rendkívüli választás eredménye

2023. augusztus 03., címkék:

A Pozsonyi Református Egyházmegye rendkívüli választásával kapcsolatban a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház Egyetemes Választási Bizottsága közleményét tesszük közzé.

A Világosság református egyházi műsor 2023. július 30-ai ajánlata

2023. július 28., címkék:

A Pátria rádióban a 7.05-kor kezdődő műsor témái: Jézus elhívja első tanítványait, országos kántorképző tanfolyam volt Alistálon, orgonajáték az istentiszteleten.

Ajándék vagyok – Bibliai tábor Martoson

2023. július 26., címkék:

A templom és a parókia udvara, az óvoda és az alsó tagozatos református alapiskola előtti tér, illetve ez utóbbinak a termei adtak otthont a martosi gyülekezet július 17. és 21. között megszervezett tizenegyedik táborának, amelynek a témáját a KOEN program adta, ezúttal Kaptár-Ruhatár címmel. Az idén tizenhat segítő gondoskodott a mintegy harminc óvodásról és alsó tagozatos alapiskolásról.

Tudom, ki vagyok

2023. július 25., címkék:

Vakációs bibliatábort tartott 2023. július 17-21-én a Kövecses-Naprágyi Református Társult Anyaegyházközség és a hozzá tartozó két leánygyülekezet, a Sajószentkirályi és Sajórecskei Református Egyházközségek.