A bolyongó ember rendkívüli életpályája

Kép: A bolyongó ember rendkívüli életpályája

A Selye János Egyetem Református Teológiai Kara 2024. április 25-én emlékkonferenciát tartott Szenczi Molnár Albert születésének 450. és halálának 390. évfordulója alkalmából, megemlékezve a magyar református lelkész, nyelvtudós, filozófus, zsoltárköltő, műfordító, egyházi író rendkívüli életpályájáról.

„Bábel utáni önazonosságunk”

Kép: „Bábel utáni önazonosságunk”

A komáromi egyetemi napok megrendezése idén április 21-26 közötti napokra esett. A hét során számos programon, rendezvényen, különböző előadásokon vehetnek részt a hallgatók, amely által által csodás értékekkel, tudással, tapasztalattal lehetnek gazdagabbak.

Rákos Loránt könyvbemutatója a XIX. Komáromi Egyetemi Napokon

Kép: Rákos Loránt könyvbemutatója a XIX. Komáromi Egyetemi Napokon

A Selye János Egyetemen április 22. és április 25. között rendezték meg a XIX. Egyetemi Napokat. A rendezvény keretén belül a Református Teológiai Karon három könyvbemutatóra is sor került, melyen elsőként Rákos Loránt, egyetemes egyházunk lelkészi főjegyzője mutatta be két – Szikravetés, illetve Zsolmányok című – verseskötetét.

Tudományos élet a Selye János Egyetem Református Teológiai Karán

Kép: Tudományos élet a Selye János Egyetem Református Teológiai Karán

Március 19-én került sor a Selye János Egyetem Református Teológiai Karának Pálóczi Czinke István nevét viselő termében a „Lelki éhség” című konferenciára. Az érdeklődők négy előadáson vehettek részt, melyet az elhangzott témák szerinti beszélgetés követett. A napi program a Calvin János Teológiai Akadémia könyvtárában Gonda László: Németh Géza című könyvének bemutatójával zárult.

Szenczi Molnár Albert 450

Kép: Szenczi Molnár Albert 450

A Tompa Mihály Református Gimnázium diákjai és tanárai szervezésében Szenczi Molnár Albert születésének 450. évfordulója alkalmából ünnepi műsorra kerül sor 2024. április 18-án, 17.00 órai kezdéssel a rimaszombati református templomban.

Szenczi Molnár Albert emlékkonferencia

Kép: Szenczi Molnár Albert emlékkonferencia

A Selye János Egyetem Református Teológiai Kara és a Calvin J. Teológiai Akadémia 2024. április 25-én Szenczi Molnár Albert születésének 450. és halálának 390. évében emlékkonferenciát tart a kar Pálóczi Czinke István termében.

Pályázat

Kép: Pályázat

A Rozsnyói Református Egyházközség pályázatot hirdet a Rozsnyói Református Egyházközség Iskolaközpontja igazgatói állásának betöltésére 2024. szeptember 1-jétől.

Könyvbemutató és tudományos konferencia

Kép: Könyvbemutató és tudományos konferencia

A Kálvin Kiadó és a Selye János Egyetem Református Teológiai Karának Josephus Kutatóintézete 2024. április 10-én 19.00-kor mutatja be Steve Mason Josephus és az Újszövetség című könyvét a Calvin J. Teológiai Akadémia Könyvtárában.

Alapiskoláink

Alistáli Református Egyházi Alapiskola

Egyházunk 1992-ben Alistálon hívta életre a Felvidék első református oktatási intézményét, melynek alapító-fenntartói jogkörét 2011-től az alistáli gyülekezet gyakorolja. Az iskola egyik fő célkitűzése, hogy a diákjaiban meglévő tehetséget megtalálja és kitartó oktatói-nevelői munkával fejlessze, erősítse.  

További információ  

 

Martosi Református Alapiskola

A Martosi Református Egyházközség által alapított alsó tagozatos kisiskola 1999-ben nyitotta meg kapuit. Martos gazdag népi hagyományának ápolását az iskola felvállalta, és minden évben megrendezi a nagy sikerű Gyermekek Kistérségi Folklórtalálkozóját. 

További információ  

 

Érsekkétyi Egyházi Alapiskola és Óvoda

Felvidékünkön az egyetlen olyan református iskola, melynek óvodája is van. A helyi gyülekezet 1999-ben indította el az iskolát, majd 2002-ben óvodával bővítette, és kínál már három éves kortól a környék református magyarságának keresztyén oktatást. 

További információ  

 

Rozsnyói Református Alapiskola

A Rozsnyói Református Egyházközség 1997-ben alapította meg iskoláját, mely ma a Felvidék legnagyobb létszámú református alapiskolája. Az intézményben iskolaotthonos foglalkozás működik, ahol az elsősök a tanulás, a felzárkóztatás, a másnapra való felkészülés, a játék és a szabadidő ötvözésével töltik el az idejüket. 

További információ  

 

Vajáni Református Egyházi Alapiskola

Az Ungi Egyházmegye iskolája 2001-ben alakult. Az ország keleti térségében a magyarság peremvidékén azzal a céllal jött létre, hogy alternatívát kínáljon a környék lakóinak: lehetőséget az anyanyelvi oktatásra és a hitbeli gyarapodásra. 2007-től saját autóbusszal szállítják a környék gyerekeit az iskolába. 

További információ  

Középiskoláink

Czeglédi Péter Református Gimnázium, Léva

Négy osztályos gimnáziumként már egy erősen asszimilált területen vállalta fel azt a nemes feladatot, hogy a környék még meglévő magyar ifjúságát anyanyelvén minőségi oktatásban és keresztyén nevelésben részesíti. A gimnáziumot a lévai gyülekezet 2001-ben alapította. 

További információ  

 

Tompa Mihály Református Gimnázium, Rimaszombat

1999-ben kezdte meg működését Egyetemes Egyházunk alapításában a nyolcosztályos gimnázium, mely megalakulásától kezdődően az Egyesült Protestáns gimnázium szellemi örökségét kívánja továbbvinni. Az iskola komoly hangsúlyt fektet a hagyományok ápolása mellett a legmodernebb tanulási-tanítási stratégiák meghonosítására. 

További információ  

 

események továbbiak →