Ingoványos területen szilárd hittel – A nemesócsai református gyülekezetről és templomáról

Kép: Ingoványos területen szilárd hittel – A nemesócsai református gyülekezetről és templomáról

Közigazgatásilag a Komáromi járáshoz tartozó Nemesócsai Református Egyházközség a pozsonyi egyházmegye egyik gyülekezete. Borovszky a Magyarország vármegyéit feldolgozó munkájában a község 1260–70 között Oucha néven volt ismert. Egy, a 15. század végén keletkezett iratban pedig Káptalanolcha, másutt pedig Capolnaolchya néven szerepel.

Hiányzik a találkozás öröme

Kép: Hiányzik a találkozás öröme

„Nagyon hiányzik a templomi istentisztelet. De bíztatom a híveket, hogy türelmesnek kell lennünk és eljön az idő, amikor már szabad lesz együtt lenni, csak nem tudjuk mikor. Az Úr azonban tudja, ezért kell rábízni magunkat” – mondja Csonthó Aranka negyedi lelkipásztor, aki az alábbiakban az elmúlt egy év tapasztalatait osztja meg.

Tempora mutantur…. Az idők változnak…

Kép: Tempora mutantur…. Az idők változnak…

Tempora mutantur et nos mutamur in illis – Az idők változnak, és vele változunk mi is. Ez, a reformációhoz köthető, 16. századból származó mondás időszerű napjainkban is, bár Kelemen István főgondnok 1974. december 1-jén Bihary Mihály presbiter és Mácsik András atyafi által berendezett emlékszoba története kapcsán jegyezte le.

Alázatos önkorlátozás kellene

Kép: Alázatos önkorlátozás kellene

„Egy éve küzdünk a betegséggel, a bezártsággal, a félelemmel, a járvány következményeivel, s még most sem mondható el, hogy a böjti időszakunk legfontosabb eleme az alázatos önkorlátozás volna a rendelkezések megtartását illetően, amelyet nemcsak saját magunk miatt kellene gyakorolni, hanem mások érdekében is.” Fecsó Kassai Yvett péderi helyettes lelkész gondolatai.”

A találkozás öröme elmarad

Kép: A találkozás öröme elmarad

A hitélet online térbe való szorítása nem kis kihívást jelent a lelkipásztorok számára. Mellesleg szembesülniük kell azzal is, hogy a járvány miatt egyre több gyülekezeti tagtól kell búcsút venni. Hogyan tudják a lelkipásztorok elviselni ezt az időszakot, hogyan látják ők? A témában ezúttal Révész Csilla a zselízi beosztott lelkipásztor osztja meg gondolatait.

Címtár

Keresi valamelyik egyházközségünk elérhetőségeit? A fejléc „gyülekezetet keresek” mezőjébe írja be a település nevét, vagy nyissa meg az egyházközségek címtárát.

Templomaink

Kép: Zsíp

Zsíp

Gyülekezeti szálláshelyek

Az alábbi oldalon azokat az egyházközségek által fenntartott szálláshelyeket tesszük közzé, amelyek alkalmasak családok, ifjúsági és gyülekezeti csoportok fogadására.  

 

Szálláshelyek

Nyomtatványok

A következő pontok alatt az egyházközség adminisztrálásával kapcsolatos nyomtatványok és útmutatók tölthetők le.

 

Zárójelentés az egyházközség életéről

Statisztikai adatlap

Költségvetés – zárszámadás

Közalap

Jogalanyisági igazolás

Választói névjegyzék

 

események továbbiak →