Szepsiben is terveznek egyházi bölcsődét

2017. november 06., hétfő

A Szepsi Református Egyházközség is csatlakozik a magyar kormány által meghirdetett óvodai és bölcsődei programhoz. A presbitérium döntése alapján bölcsődét működtetnének, amely legkésőbb 2019-ben nyitná meg kapuját.

A szepsi gyülekezet a nyelvhatáron fekszik, nem csak a szekularizáció, hanem a folyamatos nyelvváltás is nehézséget és kihívást jelent a katechézisében és a szolgálat különböző területén. Ennek lassítása céljából, illetve missziói jellegű szándékkal az egyházközség a bölcsődei programmal kíván nyitni a város közössége felé, hogy kapcsolatba kerüljenek több családdal és hiánypótló szolgáltatással segítsék őket. 

Szepsi tízezer lakosú város, korábban bölcsődéje is volt, most viszont évtizedek óta nincs. Igény viszont lenne rá, mivel a munkaviszonyba újra belépni kényszerülő anyukák Kassára kénytelenek vinni gyermekeiket, ha nincs nagyszülő, akire rábízhatnák.

A bölcsőde indítása mellett azért is döntött az egyházközség, mivel nem látták értelmét az önkormányzati fenntartású óvodák és egy egyházi óvoda mellett egy újabb óvoda nyitásának. Jelenleg két magyar és több szlovák nyelvű működik a városban, ami elegendő a meglévő gyermekek számára. De mivel csökken a lakosság száma, és egyre kevesebb gyermek születik, ha nem változik meg ez a folyamat, akkor a meglévőket is nehezen tudják majd feltölteni, ezért eleve elvetették egy újabb óvoda elindításának, illetve fenntartásának a projektjét és maradtak a bölcsőde nyitása mellett.

A gyülekezet vezetősége már több épületet is megtekintett az intézmény számára, de valamennyit alkalmatlannak tartották, vagy nagy átalakítást igényelt volna a működéshez. Felmerült egy saját zöldmezős beruházás gondolata is.  „Jelenleg azonban egy alkalmasnak tűnő régi, ám jól karban tartott, felújított állapotban lévő polgári ház vizsgálatánál tartunk. Amennyiben megfelel az előírásoknak, ill. kevés átépítést igényel, az egyházközség megvásárolná“ – tájékoztatott az egyházközség lelkipásztora Molnár Árpád.

Az egyházközségi fenntartású bölcsőde magyar nyelvű intézmény lenne, s természetes módon kötődne a gyülekezethez. 10-15 gyermek befogadásával számolnak, ennek megfelelően várják majd a szakember véleményét a szóban forgó ingatlannal kapcsolatban. A bölcsőde ellátásához szükséges személyi háttér később kerül tisztázásra, de alkalmazottak hitéleti és gyülekezeti kötődése fontos szempontot jelent.

A bölcsőde megvalósítására a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház által közvetített óvoda-bölcsőde programra előre meghatározott keret áll a rendelkezésre. Molnár Árpád lelkipásztor szerint nem lesz könnyű beleférni ebbe a keretbe, tekintettel az ingatlanok árára, és az átépítési munkálatok összegére.

A bölcsőde fenntartása további vizsgálódást, utánajárást igényel, mondja a lelkipásztor. A jelenlegi törvények lehetővé teszik, hogy 8-10 gyermek felett önfenntartó legyen az intézmény. Az ingatlan karbantartásáért, mint tulajdonos az egyházközség vállal felelősséget, de a működési költségek előteremtéséért is.

Az egyházi bölcsőde 2018 őszén, vagy legkésőbb 2019-ben nyitná meg kapuját. 

Reformata, -iski-

események továbbiak →