Martoson is lesz református óvoda

2017. október 23., hétfő

A magyar kormány pénzügyi támogatásának köszönhetően hamarosan Martoson, az egyházi alapiskola mellett megnyitja kapuját a református egyházi óvoda.

A Martosi Református Egyházközség az első volt azok között, akik a rendszerváltás után meglátták a lehetőséget az egyházi iskola létesítésében. „A községben ez úgy valósult meg, hogy önkormányzat iskoláját, amely az egykori egyházi alapiskola épületében működött, átvette az egyházközség, illetve visszavette a fenntartói jogokat. Erre 17 évvel ezelőtt került sor. A kezdetek nagyon nehezek voltak, tele küzdelemmel és harccal, volt, hogy az alacsony gyermeklétszám okozott gondot, de most már látjuk az áldásait“ – mondta Szénási Szilárd helyi lelkipásztor, a komáromi egyházmegye esperese az óvodaindítás előzményeivel kapcsolatban.

Amikor a magyar kormány jóváhagyta a határon túli egyházi óvodákra és bölcsődékre vonatkozó támogatási projektjét,  - amelybe a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház is bekapcsolódott, - a martosiak ismét meglátták a lehetőséget egy újabb oktatási intézménynek, egy óvodának az elindítására.

Az egyházközség vezetősége viszont nem a meglévő önkormányzati óvoda mellett kívánt még egyet nyitni, hanem a már működőt átvenni és abban gyakorolni a fenntartói jogokat. Ennek érdekében széleskörű társadalmi tárgyalásokat folytattak a helyi intézmények vezetőivel, akik úgy látták, hogy olyan tapasztalattal rendelkező közösség, mint a református gyülekezet, aki mindent megtett az elmúlt évek során az iskolájáért, annak fennmaradásáért, az bizonyára jó gazdája lesz az óvodának is.

Az óvoda épülete az egyházközség tulajdonában lévő telken, a templom, az iskola, a volt tanító-rektor lakás háromszögében épül fel, amely egyfajta központjává is válhat a gyülekezetnek. Az új intézmény mérete többszörösen meg fogja haladni a meglévő iskoláét. Az új épületben nemcsak egy kétosztályos óvoda lesz ellátóhelyiségekkel együtt, hanem egy teljesen új konyha is készül, ahol nemcsak az óvodásoknak, hanem az iskolásoknak és a faluban rászoruló családok számára is készítenek ételt - tájékoztatott a tervekről Szénási Szilárd lelkipásztor.

Az idei év májusában húsz óvodást írattak be az önkormányzati óvodába. A gyermekek születési száma alapján – ezt a létszámot nemcsak tartani, de növelni is tudják . Elképzelhető, hogy a környező kisebb településekről, tanyákról is ide hozzák majd a szülők óvodás gyermekeiket, mert vonzóvá válik számukra, - ha elkészül - a modern intézmény – fejezte ki reménységét a jövővel kapcsolatban Szénási Szilárd.

A lelkipásztor szerint az óvoda létesítésének a legfőbb hozadéka a kontinuitás. Fontos, hogy egy lelki háttérrel is rendelkező intézményből át tudjanak lépni egy másik intézménybe, például óvodából iskolába. Aki egyházi óvodába fog járni, annak lehetősége nyílik megismerkedni az oda járó iskolásokkal, nagyobb az esélye is annak, hogy egyházi alapiskolában kezdjék meg tanulmányaikat. Így meg lehetne tartani a létszámot és ösztönözni a szülőket arra, hogy ne vigyék más városi iskolába gyermekeiket.

Az egyházközségi ingatlanon a tél végére készülnek el a tereprendezési munkálatokkal. A református óvoda ünnepélyes alapkőletétele után 2018 márciusában kezdődne el az építkezés. A tervek szerint a következő iskolaévben már ebben az épületben kezdődhetne meg az óvodások oktatása.

 Reformata, Iski Ibolya

események továbbiak →

Reformáció 500