Tiszteld és élj! – Egyházmegyei majális Barsbaracskán II. rész

2019. május 03., péntek

Az istentisztelet után a barsbaracskai kastély parkjában folytatódott az egyházmegyei majális, ahol a mintegy ötszáz vendéget gasztronómiai élvezetek és gazdag kulturális műsorfolyam várta. A délelőtt folyamán itt tartottak foglalkozásokat a gyermekeknek.

A 110 éves templomtól pár száz méterre, egy kisebb dombom található egy parkkal körülvett, szépen felújított kastély. Ide vonult át a templomi közösség, akikhez időközben újabbak hívek csatlakoztak egy kis frissítőre, ahol már reggel hat órától készült öt katlanban az ebéd.

Az elsőben birkapörkölt, a másodikban dámvadas, a harmadikban klasszikus gulyás sertés- és marhahússal, a negyedikben babgulyás csülökkel, az ötödikben pedig savanyú káposzta sertéshússal és kolbászgombócokkal vegyítve. Az érkezők fokozatosan foglaltak helyet, de amíg a kondéros ételek el nem készültek, addig fogyaszthattak az asztalon lévő különféle pogácsákból, vagy pedig megízlelhették az egyházmegye gyülekezeteiből érkezett finomabbnál finomabb süteményeket a kastély előcsarnokában.

Itt állították ki az V. parancsolatra – Tiszteld és élj címmel meghirdetett pályázatra érkezett képzőművészeti alkotásokat. A szülői tisztelet témakörre benyújtott huszonöt pályamunkát szakmai zsűri értékelte korcsoportok szerint. A pályázatba főleg az alsó tagozatos tanulók kapcsolódtak be. Az írás versenyre, amelyre 2500 karakterben kellett egy esszét írni, csupán négyen küldték el munkájukat. A szervezők minden alkotót elismerő oklevéllel és kisebb ajándékkal jutalmaztak.

Ebédre várás közben pedig már elkezdődött a gazdag kulturális program. Először Konkoly Viktória énekelt, majd  bemutatkoztak az egyházmegye egyházi tanintézményei: az Érsekkétyi Egyházi Alapiskola és Óvoda, valamit a lévai Czeglédi Péter Gimnázium. Fellépett Mészáros János Elek, a 2012-es Csillag születik győztese, majd Hajtman Lívia és Wurczer Péter énekelt, a Tabulatúra régi-zenekar pedig dicsőítő énekeket, zsoltárokat adott elő. A versenyek eredményhirdetése után a Garammenti Néptáncegyüttes Ifjúsága ropta a táncot, Száraz Márk pedig klarinéton játszott és kuruc nótákat énekelt. A programot gazdagította a Hollandiából érkezett The Spirit gospel kórus. A kulturális részt Nagy László zárta, aki zongorakísérettel adott elő ifjusági énekeket és dícséreteket.  

Az idén is meghirdették a sütemény készítési versenyt. Ezúttal kosaras süteményeket és muffinokat kellett hozni édes és sós kategóriában. Mintegy huszonöt fajta érkezett. Voltak, akik nemcsak az íz világgal akarták a szívükbe lopni a zsűri tagokat, illetve a későbbi kóstolókat, hanem a különféle díszítésekkel is. A parkban a Szent György Lovagrend Felvidéki Nagypriorátusa Zoboralji Apródai mutatkoztak be, illetve vonták be a gyerekeket egy kis íjazásra is.

Lehetett válogatni a Keresztyén Magvető kínálatából.

Magyaros és kézműves termékekből is. A kastélyban a Barsi Református Egyházmegye gyülekezeteit bemutató és a Reformáció 500. évfordulója alkalmából készített kiállításra többen is kíváncsiak voltak.

Sőt, a barsbaracskai gyülekezet legrégebbi, Károli fordítású, féltve őrzött Bibliáját is megnézhették az érdeklődők.

Kép és szöveg: Iski Ibolya

események továbbiak →