Ülésezett a válságstáb

2022. március 05., szombat

A háború kitörése után egyházunk elnöksége válságstáb felállítását döntötte el a kialakult helyzet minél operatívabb koordinálására. A munkaközösség március 1-jén ülésezett, hogy az aktuális helyzet alapján megvitassa a teendőket.

Géresi Róbert püspök beszámolt az eddig tett lépésekről. A Zsinati Elnökség pénzbeli gyűjtést hirdetett, és kérdőíven mérte fel a gyülekezetekben a lehetőségeket a menekültválság segítésére és kezelésére. Továbbá február 26-án döntött egy válságstáb felállításáról. A stáb célja, hogy az egyházunk megfelelően és gyorsan tudjon reagálni a kialakult helyeztere, ezért olyan embereket próbált az elnökség megszólítani, akik eddig is szolgáltak ilyen területen, és jó tapasztalatokkal, kapcsolati struktúrákkal rendelkeznek. A válságstáb tagjai: a Zsinati Elnökség minden tagja, Demeter Ibos Henrietta, Kraus Viktor, Molnár István, György András, Révész Csilla, Haris Szilárd, Géciová Mária, Palcsó Attila, Molnár Árpád és Molnár Sándor.

A diakónia folyószámlájára eddig hatezer euró érkezett, az egyházközségek az összegyűjtött pénzadományaikat – hogy az utalások könnyen nyomon követhetőek legyenek – minden héten szerdán utalhatják a megadott számlaszámra.

Marika Géciová beszámolt a határon kialakult helyzetről személyes tapasztalatai alapján, ahol a helyzet óráról órára változik. Szombaton (február 26.) nagy volt a nyomás, ma viszont nyugodtabb légkör uralkodott a határátkelőnél. Az első napokban a menekültek egy éjszakai pihenő után azonnal továbbmentek. Sok adomány gyűlt össze a határon, ahol egyházunk lelkésze, a görögkatolikus egyház tagjai, a katolikus Charitas, a Re-Mi-Dia is igyekszik minden segítséget megadni az Ukrajnából érkezőknek. A tartós élelmiszert nem lehetett átvinni a határ túloldalára, szombaton annyit sikerült elérni, hogy a várakozóknak csomagokat, takarókat tudtak adni.

A magyarországi határállomásokon tapasztaltakról György András számolt be. Záhonyban nagy a nyomás a csapi oldalon. Az Ungvári járásban 5-10 ezer ember érkezik és ez a szám nő. A Magyar Református Szeretetszolgálat is szolgálatot teljesít a határszakaszon, a segélyszervezetek raktárai megteltek. A humanitárius folyosót a magyar külügyminisztérium fenntartja, a református egyházzal közösen lehetséges a segélyszállítmányok átjuttatása. Folyamatosan nő a Kárpátaljára érkező belső menekültek száma. Jelenleg az ott lévő lakosság a saját tartalékjaiból segíti őket. A nehéz sorban élőknek vagy a főútvonalaktól félre eső helyekre kevés belső segítség jut el. Vannak olyan egyházi intézmények, ahol férfiak híján az ottaniak nagy stresszben dolgoznak. A készleteik ugyan fel vannak töltve, viszont félő, hogy a felfegyverzett menekültek kifoszthatják őket. Minden egyes szociális intézményre ez jellemző.

A nagyszelmenci határátkelőn kialakult helyzetet Kraus Viktor mondta el. Nagyon sok adomány érkezik, amelyet a helyi kultúrházban válogatnak szét. A határállomáson kizárólag élelmiszert lehet átvinni. Hat-nyolcszáz ember áll a hidegben, számukra sikerült takarókat juttatni. A nőszövetség tagjai is sokat segítenek, csomagokat készítenek a határon sorakozóknak. Döbbenetes volt látni, mennyi ember várakozik az átjutás reményében. Jelen pillanatban a kultúrházban elég adomány áll rendelkezésre, Zselízről érkezett egy jelentősebb szállítmány a mai napon. Mától a határátkelőn csak a segélyszervezetek tagjai dolgozhatnak, a katonaság a magánszemélyek előtt lezárta a határt. Szükség lenne egyházi logóval jelölt felsőruházatra, hogy a határon szolgálatot teljesítőknek zökkenőmentes legyen a bejutás.

A beszámolók alapján egyházunk vezetése továbbra is kérni és biztatni fogja a gyülekezeti közösségeket az adakozásra, elsősorban a pénzadomány gyűjtésére. Az élelmiszer és tisztálkodási szerek gyűjtését is fontosnak tartja, hiszen a határon az önkénteseink ezzel tudnak azonnali segítséget nyújtani az Ukrajnából érkezőknek. A felajánlott szálláshelyekre a menekültek szállítását a válságstáb fogja segíteni. A válságstáb e-mail címére várják az önkéntesek jelentkezését a következő szolgálatokra: adományok előkészítése, segítségnyújtás a határon egy-egy nap, menekültek ellátása a szálláshelyeken, adomány- és személyszállítás.

események továbbiak →