Kárpátalja nincs egyedül

2022. március 02., szerda

Az ukrajnai háború fokozódó erőszaka ártatlanok és védtelenek százezreit fenyegeti. Megsegítésükre a Pozsonyi Református Egyházmegye gyülekezetei célzott adománygyűjtést szerveznek együttműködve a Veszprémi Református Egyházmegye egyházközségeivel és a Magyar Református Szeretetszolgálattal.

Február 27-én, vasárnap a somorjai templomban a Pozsonyi Református Egyházmegye lelkészei és a házigazda gyülekezet presbitériuma megbeszélést tartott. A találkozás célja az együttes adománygyűjtés megszervezése volt, mely a Veszprémi Református Egyházmegyével és a Magyar Református Szeretetszolgálattal együttműködve Kárpátalja megsegítésére irányul. Pénzbeli és tartós élelmiszerek, higiéniai termékek, takarók gyűjtését határozták el a megbeszélés résztvevői, továbbá az adományok célba juttatását, szálláshelyek biztosítását is szervezik. A projekt koordinátora György András lelkipásztor.

A pozsonyi egyházmegye területén több gyülekezetben folyamatosan gyűjtik a felajánlásokat:
– gyorsan elkészíthető, félkész ételeket: konzervek, tésztafélék, vákuumcsomagolt élelmiszerek, édességek, kekszfélék, teák, szirupok;
– tartós élelmiszereket: liszt, cukor, tartós tej, tartósított élelmiszer;
– kisgyerekek számára: pelenka, tápszerek, tejpor és bébiételek;
– tisztítószereket és fertőtlenítőszereket;
– tisztálkodószereket: szappan, sampon, fogkrém, fogkefe, tusfürdő;
– női intim higiéniai csomagokat;
– sebfertőtlenítőket, kötözőszereket és vitaminkészítményeket;
– takarókat, pokrócokat, hálózsákokat, lábzsákokat.

A beérkezett adományokat két gyűjtőponton – Somorján és Nemesócsán – összesítik, majd a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) által működtetett központi raktárakba juttatják el. A magyar kormány humanitárius folyosót működtet az MRSZ számára, amin keresztül a pozsonyi egyházmegye adományai is átjutnak közvetlenül Kárpátaljára. Jelenleg 12 kárpátaljai gyülekezettel és intézménnyel állnak kapcsolatban, akiknek az ellátásában együttműködnek az MRSZ-szel. Továbbá a veszprémi egyházmegyével közösen adományokat szállítanak határátkelőkhöz, közlekedési csomópontokhoz is.

Kiss Tibor jókai lelkipásztor összesíti az egyházmegye szálláslehetőségeit, továbbá várják azon személyek jelentkezését is, akik személyszállításban – Magyarországról Szlovákiába, Csehországba – tudnának segíteni. A szállítással kapcsolatban György András tud bővebb információt adni az érdeklődőknek.

Az első szállítmány célba ért

A háború hatodik napján, március 1-jén hat tonna szállítmányt juttattak el a záhonyi vasútállomásra és Ebesre, a Magyar Református Szeretetszolgálat raktárába. A vasútállomáson folyamatosan növekvő menekültek számára 300 darab úticsomagokat vittek, amiket az Alsóörs-Lovasi Társegyházközség munkatársai készítettek.

A látottak és a tapasztaltak alapján a szervezők felhívják az adományozók figyelmét, hogy egyre nagyobb szükség van úticsomagokra a határon átkelő menekültek számára. Az úticsomagok összeállításához a legszükségesebb belevalók a következők: nyitófüles konzervek; 0,5 l-es üdítők, szívószálas üdítők, kakaók; kekszek, müzliszeletek, csokoládék; ropik, csomagolt croissant-ok; szeletelt, vákuumcsomagolt szalámik. A kialakított két gyűjtőponton ezekből fognak egy-egy táskányi csomagot összeállítani, és határállomásokra, közlekedési csomópontokra eljuttatni.  

A Somorjai Református Egyházközség Facebook-oldalán megjelent hírek alapján összeállította: Édes Enikő

események továbbiak →