Igemagyarázat – Bír 6,11–16

2020. november 11., szerda

„Gedeon éppen búzát csépelt a présházban, hogy megmentse Midján elől. Az Úr angyala megjelent neki, és így szólt hozzá: Az Úr veled van, erős vitéz! Menj, és a te erőddel szabadítsd meg Izráelt Midján markából! Gedeon ezt mondta neki: Kérlek, Uram, hogyan szabadítsam meg Izráelt? Hiszen az én nemzetségem a leggyengébb Manasséban, atyám házában pedig én vagyok a legfiatalabb! Az Úr így válaszolt neki: Én majd veled leszek.”

A bírák könyvének első öt fejezetében többször olvashatjuk, hogy a nép azt tette, amit rossznak lát az Úr! Miután pedig felismerik bűnüket, újra és újra megtérnek Istenhez, Ő pedig megsegíti őket nyomorult helyzetükben, amiért egy ideig a nép újra a helyes úton jár, de aztán megint eltérnek tőle. 

Történetünkben láthatjuk, hogy nehéz idők jártak Izráelre. Elhagyták az Istent, ennek pedig következményei voltak. Egy ellenséges rablónép, a midianiták szállták meg az országot. Kifosztották a magtárakat, elhajtották a juhokat. Izrael elfordult Istentől és idegen isteneket tiszteltek. De az Úr még ebben a helyzetben sem feledkezett meg róluk. Egy angyalt küldött népéhez, Gedeonhoz, akit érkezésekor nagy munkában talált. Itt, ebben a helyzetben szólítja meg az Úr angyala, aki úgy köszönti: „Az Úr veled van erős vitéz”. Gedeon nem érti, hogyan mondhat neki ilyet az angyal, hiszen biztosra veszi, hogy az Isten elfordult a néptől. Viszont meglepő dolgot mond neki ez a küldött: azt ígéri, hogy a nép meg fog szabadulni a sanyargatóktól, s erre őt használja majd fel. Mit tesz Gedeon? Azt látjuk, mintha próbálna a feladat alól kibújni. Azt mondja: „Az én népem a legszegényebb Manasséban, és én a legkisebb vagyok atyám házában.” Mit tehetek én?! Alkalmatlan vagyok. Ugye ez sem áll tőlünk távol? Oly sokszor történik meg életünkben velünk, hogy az Úr elhív bennünket és mi csak akadályokat látjuk magunk előtt. Sokszor csak azt vesszük észre, hogy miért nem felelünk meg a feladatra. Gedeon kibújót keresett!

Testvérem! Neked is van kifogásod? Neked is szól az angyal köszöntése: „Az Úr veled van erős vitéz.” Úgy gondolod, ahogy Gedeon? Nem, nem lehet velem, hiszen nem minden úgy alakult, ahogyan én elterveztem, baj ért engem. Itt a vírus és attól is félek. El vagyok zárva a közösségektől. S egyébként is, hogyan lehetnék én erős… Hogyan bízhatna rám bármilyen feladatot? Nem értek én ahhoz… Talán megfordultak ezek a dolgok a fejedben. Ne felejtsd el, hogy igen! Képes vagy rá. Teljesíteni tudod azt, amivel az Isten téged megbízott, hiszen erőt ad hozzá. Számára nincs olyan, ami lehetetlen lenne. Isten alkalmassá tesz téged is a feladatra, amivel megbíz.

A Bibliában is számos példát látunk arra, hogy a mi Urunk úgy dönt, hogy nagy dolgokat végez azokon keresztül, kik magukat kicsiknek látják. Amikor Ő hív téged, ne hivatkozz arra, hogy úgysem sikerülhet terve általad, mert te ilyen és ilyen vagy. Hidd el, hogy sikerül, nem a te erőd és képességeid miatt, hanem azért, mert a te Teremtőd kiválasztott arra, hogy elvégezd a feladatot. Személyre szabott feladatod van! Képes vagy rá. Meg tudod csinálni, mert az Úr képesnek lát rá, ezért pedig alkalmas is leszel, erőt és áldást ad hozzá, hogy sikerüljön a terve általad. Ne keress kifogást, hanem teljesítsd az Úr akaratát, mert ez kedves előtte. Problémát és nehézséget látsz? Nem hiszed el, hogy képes vagy rá? Nem hiszed, hogy lenne hozzá elég erőd? Nézz fel a keresztre. Isten a legdrágábbat adta érted. Neki semmi sem drága, ha rólad van szó, fontos és értékes vagy a számára. Azt mondja neked, hogy bátran menj és teljesítsd az előtted lévő feladatot, mert veled leszhogy vezessen és erősítsen. Nem hagy magadra. Ne félj, és ne rettegj. Járj az úton, amelyet kijelölt számodra. Tudjuk nagyon jól, akikről a Bibliában olvashatunk, hogy elhívta őket az Úr valamilyen feladat elvégzésére, bármennyire is tűnt hatalmasnak a feladatuk, az Isten megsegítette őket. Neked is feladatod van! Neked is hirdetned kell az irántad és mások iránt való feltétlen szeretetét. Hidd el testvérem, veled sem tesz kivételt. Téged és a szolgálatodat is megáldja. Ne félj és ne rettegj, mert veled van az Úr, erős vitéz! Ámen

Horváth Rita zempléni segédlelkész

események továbbiak →