Ezüstsávos lett az Ősök szelleme

2022. június 06., hétfő

Az idei Duna Menti Tavaszon, a báb- és színjátszók országos fesztiválján Dunaszerdahelyen ezúttal is eredményesen szerepelt a Kisgéresi Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola Mustármag Bábcsoportja. Blanár Gabriella lelkész rendezésében ezüstsávos lett az Ősök szelleme bábjáték.

A Mustármag bábcsoport fennállása óta mindig bibliai történeten alapuló bábjátékot dolgozott fel, s a korábbi nyilatkozatok alapján, a darabok rendezője és a csoport vezetője Blanár Gabriella nem is kíván azon a kezdeti elhatározáson módosítani és továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy a Szentírás biztosítsa az alapját – a kicsikből és nagyokból – álló közönség előtt eljátszott előadásaiknak.

Korábban feldolgozták már Sámson és Delila, Dávid és Góliát, József, az álomlátó, valamint Csillagj! címmel Eszter történetét. A víz az Úr?bábjátékukban az özönvií történetét, de egy különleges utazást megélt, ellenkező irányba induló Jónás is a gazdagítja az előadásaik sorát. Kétszer gyémántsávos minősítést értek el /Dávid és Góliát, A víz az Úr?/ és szintén kétszer aranysávos minősítést. Ezüstös minősítéssel pedig már három darabjukat értékelték.

Blanár Gabriella

A legutóbbi, az Ősök szelleme, amely szintés ezüstösre vizsgázott, nagyon találékony címet kapott, amely nem árulja el, de még nem is sejteti, melyik történet elevenedik majd meg a színpadon, legfeljebb annyit, hogy az Ószövetségből merítettek. Ezt a felvetést támasztja alá Blanár Gabriella, aki elismeri, hogy a címből valójában nem lehet rájönni, hogy a két ikerpár, Ézsau és Jákób életének jelentős szakaszait dolgozták fel, hiszen nagyon sok ószövetségi történet szól az ősökről, ez pedig az egyik azok közül.

A különböző színű sálak egymás melletti elhelyezése akár házakat sejtet, amelyeknél először két cipőpár jelenik meg, majd egy az ablakokat képező regálokon még több különböző színű és típusú lábbeli látható, s megszólaltatásukkal egyfajta narratív szerepet is betöltenek.

Később erős rudakon kabátok lengedeznek, ölelkeznek, s elkezdődik az izgalmas történet. A Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ szíinháztermében feszülten figyelnek a gyerekek.

Azért választottuk Az ősök szelleme címet, mert kabátokat, cipőket személyesítettünk meg, ezeket használtunk eszközként a darabban. A kabátokban nincs test, s csak a végén testesül meg az ősök szelleme mégpedig azzal az üzenettel, hogy szükséges a megbocsátás. A két testvér hosszú, küzdelmes évek után képes volt túllépni az őket ért sérelmeken és megbocsátottak egymásnak.

– Ez most nagyon ütősen szólhat, hogy két testvér bocsásson meg egymásnak. Nagyon érintettek a gyerekek ebben a történetben. S mint általában, ezúttal is nagyon tudtak azonosulni Ézsau és Jákób történetével. A testvérharc, a rivalizálás, a versengés, a türelmetlenség – ez mind megtalálható benne.

Teljesen beleástuk magunkat a történetbe, s rájöttünk, hogy mennyire aktuális az üzenete, amikor a szomszédban háború zajlik. A megbocsátás az mindig időszerű. Amíg nem tudunk megbocsátani, addig gyógyulni sem tudunk. S ezt látjuk a világban is. Sajnos, nagyon beteg világban élünk és csak harcolunk egymás ellen – tette hozzá.

 Amíg magunkba nem nézünk és egymásra nem borulunk, ahogyan azt tette Jákób és Ézsau, s nem mondjuk azt, amit Jákób Ézsaunak: „Mert amikor megláttam arcodat, mintha Isten arcát láttam volna, olyan kegyes voltál hozzám.“ Ez ugyan már egy folyamat végkifejlete, amelyhez nagyon hosszú út vezetett – hangsúlyozta a lelkész.

Elárulja, hogy a történetben szereplő cipők a szomszédokat, asszonyokat, férfiakat, vagyis a falu népét jelképezik, akik kommentálták a történetet, ők voltak a szócsövek, segítve a közönséget az események jobb megértésében.

Amikor írtuk a szövegkönyet, a segítőnk, Emese meg is jegyezte, jogosan, hogy miként fogunk ebből a hosszú, szövevényes történetből készíteni egy 15 perces darabot úgy, hogy érthető, felfogható és használható is legyen? – idézte fel a kezdeteket Blanár Gabriella, megjegyezvén, hogy szerinte kell némi bibliaismereti jártasság a történet megismeréséhez, de reménykedik abban, hogy akinek ez nincs meg, az is  megérti a történet végén az üzenetet: a megbocsátás mozzanatait.

Ézsau és Jákób történetének az elmesélését bábok segítségével a szüleik Izsák és Rebeka egymásra találásától, a szerelmüktől kezdtük el, ami folytatódott a két ikrek nem éppen konfliktusmenetes megszületésével. Ahogyan nőttek, jöttek a veszekedések, majd a hűvös viszonyukat még jobban elmérgesítő, az elsőszülöttnek járó áldás csalás révén való megszerzése, majd magukra találnak, és felnőtt fejjel végre képesek egymásnak megbocsátani.

– Ez tényleg egy hosszú folyamat még így elmondani is. Úgyhogy nagyon remélem, hogy a gyerekek bibliaismereti jártasság nélkül is valamit felfogtak ebből az üzenetből – fűzte hozzá a darab rendezője, aki a darabban használatos elemekkel kapcsolatban elmondja, hogy nagyon szeretnek tárgyakkal játszani.

Fontosnak tartja az újrahasznosítást, nemcsak azért, mert most nagy divat is lett, hanem, mert idővel az emberek rájönnek, mégsem kell mindent kidobálni. Ezek a régen használt cipők és kabátok olyan gyönyörűek lettek a darabban, mintha mindegyiknek volna személyisége.

Elárulja azt is, hogy nagyon könnyű volt például Ézsau szerepének a megfelelő, szőrös kis- és nagykabátot megtalálni a fellelhető téli felöltök között. Vagy rájönni arra, hogy sálak ruhaként legyenek benne a történetben, amelyekből szintén hiányzik a test. – Sokszor csak öltözködünk és hiányzik belőle a lélek. Pontosan ezért szerettük volna ezeket az elemeket is felhasználni, hogy hogy azt a sok szép ruhát valamiféle lélekkel is megtöltsük.

Ha jobban beleéljük magunkat a történetbe, rájövünk, tele van szimbólumokkal. Talán még olyanokkal is, amit mi fel sem fedezünk benne, de ráhagyjuk a nézőkre, hogy esetleg neki mást is mond. Ez az isteni Szentlélek vezetésének tartom, ő formálja az embereket, a közönséget, a résztvevőket ebben. Szerintem ez egy nagyon izgalmas dolog, kreatív Istenünk van.

A Mustármag bábcsoport az Ősök szelleme darabot két évvel ezelőtt kezdték el gyakorolni, de a kovonavírus-járvány miatt nagyon hosszúra nyúlt a felkészítési folyamat, s a lezárások miatt nem is tudtak igazán gyakorolni sem.

– Őszintén szólva, már egy kicsit megfakult a darabunk. Kevés alkalmunk volt a próbára. Közben felnőttek a bábcsoport tagjai, vannak, akik másik iskolába mentek, vagy lemorzsolódtak, de jöttek újak. Az egész kicsit ilyen rágógumi hosszúságúra nyúlott, és csak nyúztuk, húztuk az egészet. Emiatt nem is nagyon érzem, hogy hol állunk a darabbal, de a zsűri majd eldönti. /Valószínűleg tetszett nekik, mert ezüstsávos besorolást kaptak/.

–Nagyon jó, hogy az idősebb gyerekek is játszottak a darabban, mert ezeket a kabátbábukat nem is könnyű mozgatni, a kicsiknek eléggé meg kellett volna velük birkózni. Nagyon tetszik a bábcsoport mostani korosztálya, ahogyan együtt vannak a kicsik és a nagyok. Csodálatosan tudnak együttműködni, figyelni egymásra.

Ez is a célunk, hogy ne csak a darabban, de egymás között is tudjanak megbocsátani, elnézni, a kicsik és nagyok rivalizálását valahogyan túlélni, szépen kisimítani, úgyhogy sokat jelent ez a darab a gyerekek személyes életében is.

Nem gondoltuk volna, hogy lesz ez a háború. Az elmúlt évben voltunk a Csillagponton, amelynek a címét még a covid előtt határozták meg: Szabadon. Akkor még senki sem tudta, hogy majd jönnek a zárások, a tiltások. Csak csodálkoztunk azon, hogy az Úristen akkor miért ezt a címet adta, s teljesen rádöbbentünk, hogy  mennyire bejött a választás.

Bennem pedig most tudatosult az, hogy a covid előtt semmit sem tudtunk arról, hogy mi lesz majd velünk, hogy jön egy járvány, de már annak folyamatában készültünk az országos versenyre.

A történet végkicsengése akkor is a megbocsátás volt, s most, hogy kitört a szomszédunkban a háború ennek az üzenete még jobban felértékelődött. Tegyük félre a sértéseket és bocsássunk meg egymásnak – mondta Blanár Gabriella.

 

Ezüstsávos minősítés – 38. Duna Menti Tavasz – 2013 –  Az ég három kulcsa

Aranysávos minősítés – 39. Duna Menti Tavasz – 2014 Sámson és Delila

Gyémántsávos minősítés - 40. Duna Menti Tavasz –  2015 – Dávid és Góliát

Aranysávos minősítés – 41. Duna Menti Tavasz – 2016 – József, az álomlátó

Ezüstsávos minősítés – 42. Duna Menti Tavasz – 2017 – Csillagj!

Gyámántsávos minősítés  – 43. Duna Menti Tavasz – 2018  – A víz az Úr?

Ezüstsávos minősítés – 44. Duna Menti Tavasz – 2019 –  3+1

Ezüstsávos minősítés – 45. Duna Menti Tavasz – 2022 – Ősök szelleme

A kisgéresi Mustármag bábcsoport több, mint tíz éve bábozik. Évente 8-14 gyermekkel foglalkoznak. Többnyire bibliai történeteket, illetve evangéliumi üzenetű népmesét, mesét is feldolgoztak már.

Örömért, fejlődésért, tapasztalatok szerzéséért, élményekért, barátságok mélyüléséért, hitünk megerősödéséért báboznak.

Vallják, hogy a bábozás a gyerekek testi-lelki fejlődésüket egyaránt segíti. Szociális, társas kapcsolatok, csapatmunka terén is nagyon hasznos a bábos foglalkozás. Sőt, azt is tapasztalják, hogy érzelmek, akár negatív, pozitív feldolgozásában is sokat segít. A beszéd, színpadi mozgás, emberek előtti megnyilatkozásban pedig sokat segít, ami által az esztékiai érzékük is fejlődik a gyermekeknek.

A csapat mottója:

Hasonló a mennyek országa a mustármaghoz, amelyet fog az ember, és elvet szántóföldjébe. Ez kisebb ugyan minden magnál, de amikor megnő, nagyobb minden veteménynél, és fává lesz, úgyhogy jönnek az ég madarai, és fészket raknak ágai között. Máté 13, 31-32

Kép és szöveg: Iski Ibolya

események továbbiak →