A reménység rózsái újra nyílnak

2019. február 17., vasárnap

Reménység rózsái A Tiszántúli Református Egyházkerület tizenkettedik alkalommal rendezte meg jótékonysági bálját 2019. február 15-én a debreceni Kölcsey Központban. Mintegy ötszázötvenen gyűltek össze, hogy segítsék az idei támogatottat, a lévai Czeglédi Péter Református Gimnáziumot.

A szervezők alapvető célkitűzése, hogy minden évben egy olyan nehéz helyzetben lévő határon túli intézménynek - iskolának, gyermekotthonnak - segítsenek, ami egyébként nem kap támogatást, és idén a felvidéki Czeglédi Péter Református Gimnáziumra esett a választás. A lévai régió erősen szórványosodik – mára csupán a nyolc százaléka magyar - így egy itt működő magyar középiskola küldetése, hogy lehetővé tegye a fiatalok számára az anyanyelvükön való tanulást, emellett közösségteremtő és megtartó szerepe is van. A Czeglédy Péter Református Gimnázium felbecsülhetetlen értéket hordoz, akkor is, ha kicsi benne a gyermeklétszám.

A rendezvény kezdetén Fekete Károly tiszántúli püspök és felesége, Feketéné Kavisánszki Györgyi házigazdák köszöntötték közösen a vendégeket és nyitották meg az alkalmat. „Töviseken át a rózsákhoz” – idézte Fekete Károly az iskola jelmondatát, amely a névadó Czeglédi Péter református gályarablelkésztől származik.  „Ez a kitartást, segítőkészség és helytállás jellemző a gimnáziumra, és mind az ötszázötvenen azzal a szándékkal vagyunk itt, hogy újból kinyíljanak a reménység rózsái” – mondta.

A rendezvényen megjelent Papp László, Debrecen város polgármestere is, aki kiemelte, hogy a református hit fontos szerepet tölt be a város életében, és példaértékű, hogy immáron tizenkettedik alkalommal vagyunk együtt azzal a céllal, hogy a határon túli magyar református testvéreknek segítsünk.

Fazekas László, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspöke szerint csodálatos érzés, hogy már harmadszor nyújtotta ki segítő karját a Tiszántúli Református Egyházkerület a felvidéki magyarságnak. „Igyekszünk mindent megtenni azért, hogy megmaradjunk és előre mozduljunk” – mondta.

Kassai Gyula, a gimnáziumot fenntartó Barsi Református Egyházmegye esperese számokkal és adatokkal mutatta be a térség szórványosodásának történetét, és megrendítő személyes tapasztalatait osztotta meg a közönséggel.

A résztvevők felidézték a tavalyi bált is. Katona Viktória, az elmúlt évben támogatott nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthon lelkésze megköszönte az adományt, amiből egy kisbuszt vásárolt az intézmény. Ez óriási segítség számukra, hiszen a sérült és kisgyermekek szállítását így meg tudják valósítani. Juhász Márton, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója is köszöntötte a jelenlévőket, és megszólaltatta köztünk a hála hangját, emlékeztetve a jelenlévőket arra, hogy életünk számtalan ajándékkal teli élet Isten szeretetéből fakadóan.

A műsorban közreműködtek: a Szarkaláb Néptáncegyüttes, a Budapest Saxophone Quartet, a Just Showband, a Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziumának és a Debreceni Református Kollégium Gimnáziumának végzős diákjai.

A bál alkalmat kínált a találkozásra, beszélgetésre, családi fotók készítésére, táncra és egy finom vacsorára. Köszönjük mindenki támogató segítségét.

ttre.hu

események továbbiak →