Všeobecné voľby 2020 – Róbert Géresi, kandidát na post biskupa

2020. November 06., piatok

Predstavujeme kandidáta na post biskupa Reformovanej kresťanskej cirkvi na Slovensku Róberta Géresiho, duchovného cirkevného zboru v Seni.

Róbert Géresi sa narodil 18. júla 1967 v Kráľovskom Chlmci. Prvý stupeň základnej školy navštevoval v Malom Horeši, druhý stupeň základnej školy navštevoval v Kráľovskom Chlmci. Po základnej škole absolvoval štúdium na Gymnáziu s vyučovacím jazykom maďarským v Kráľovskom Chlmci, kde získal maturitu. Po maturite študoval na Slovenskej vysokej škole technickej v Bratislave, následne pokračoval na Karlovej Univerzite v Prahe, na Evanjelickej Teologickej Fakulte. Štúdium úspešne dokončil v roku 1993. Počas vysokoškolského štúdia získal štipendium vo Švajčiarsku v Ženeve.

Po ukončení štúdia teológie bol ordinovaný slovami z Písma „ale aby sme, verní pravde, v láske rástli v každom ohľade v Toho, ktorý je Hlava, v Krista” dňa 13. marca 1994. Od septembra 1995 je zborovým farárom – štatutárom v troch zboroch: Seňa, Milhosť a Perín. Po skončení univerzity prednášal na Katechetickom Seminári v Košiciach systematickú teológiu a etiku. Jeho teologický záujem sa obrátil na budapeštianský Théma Theologia. Členovia Synody Reformovanej kresťanskej cirkvi na Slovenku ho v dvoch cykloch zvolili medzi členov Teologickej Komisie. Taktiež získal poverenie od Synody a riadil komisiu, ktorá organizuje každoročné celocirkevné školenie duchovných.

Ešte pred duchovenskou službou sa aktívne zapojil do celoštátnej práce s mládežou. Počas komunistického režimu sa činne zúčastňoval na utajených mládežníckych stretnutiach. Po páde komunizmu sa aktívne zapájal a stal sa spoluorganizátorom mnohých stretnutí s mládežou a dorastom, bol spoluorganizátor letných táborov a spoločných víkendov pre mládež. Je spoluzakladateľom Zväzu mladých reformovaných (FIRESZ), ktoré vzniklo v roku 1993. Od roku 1995 sa stal predsedom Zväzu mladých reformovaných a túto funkciu vykonával dvanásť rokov. Zapojil sa aj do redakčných prác v rámci Reformovaných novín kde mal na starosti prílohu „Jeden krok“ (Egy lépés) – stránky venované reformovanej mládeži.

Už osemnásť rokov je členom Synody Reformovanej kresťanskej cirkvi na Slovensku a taktiež Synodnej rady. Dvanásť rokov zastáva funkciu zástupcu biskupa. Bol koordinátorom mnohých konkurzov a dotácií, ktoré značne pomohli jednotlivým seniorátom a zborom. Má významnú zásluhu na programe Materské školy v Karpatskej kotline. Synodná rada ho poverila a šesť rokov je zodpovednou osobou pre oblasť výchovno-vzdelávacej činnosti. Od roku 2000 na žiadosť Nadácie Teleki spolupracuje na programe obnovy a ochrany pamiatkových budov Reformovanej kresťanskej cirkvi na Slovensku.

V spoločenskom živote sa angažuje ako predstaviteľ maďarskej menšiny na Slovensku a pôsobí v rôznych oblastiach. Od roku 1998 bol počas šiestich rokov členom verejnoprávnej nadácie Illyés. V roku 1999 v Budapešti sa stal spoluzakladateľom združenia Maďarskej konferencie mládeže (MIK), ktorá vznikla na základe iniciatívy vlády Maďarskej republiky, so širokou účasťou zo strany maďarských organizácií z územia Maďarska a spoza jeho hraníc. V tomto združení zastával post podpredsedu šesť rokov. Od roku 2005 je členom Komisie pre cirkevné a spoločenské otázky v Košickom samosprávnom kraji. Od roku 2010 do roku 2014 zastupoval Reformovanú kresťanskú cirkev na Slovensku v konzultačnom fóre maďarských organizácií – Okrúhly stôl Maďarov na Slovensku. V rokoch 2011 až 2015 bol členom Výboru pre národnostné menšiny a etnické skupiny na úrade vlády v Bratislave.

15. marca v roku 2018 získal vyznamenanie od prezidenta Maďarskej republiky: Dôstojnícky kríž občianskej triedy Maďarského záslužného radu za príkladnú činnosť v službách národa a za významné zásluhy v oblasti náboženského a spoločenského života.

reformata.sk

Sčítanie obyvateľov 2021